Jak robić dobre zdjęcia potraw

Jak robić dobre zdjęcia potraw. Wokół nas jest zbyt wiele różnych reklam, które przyciągają wzrok, więc głównym zadaniem fotografowania żywności jest umiejętność uatrakcyjnienia ich. A głównym zadaniem fotografii produktów jest opowiedzenie, jak widziany jest produkt. Aby tworzyć udane zdjęcia potraw, trzeba mieć wystarczająco dużo miejsca i trochę wiedzy na temat pracy ze sprzętem fotograficznym. Można zorganizować domowe studio fotograficzne i robić wyjątkowe zdjęcia.

W tej kwestii nie ma żadnych reguł, może wystarczy zrobić wygodny blat przy oknie, podświetlić najjaśniejszą część kuchni lub całe piętro domu. Niezależnie od wielkości przestrzeni przeznaczonej na kreatywność, należy stworzyć kilka warunków, bez których nie da się robić dobrych zdjęć potraw. Ciekawe zdjęcie kulinarne to coś więcej niż jedzenie. A lajki są przyznawane nie, za jakość fotografowania czy poprawną kompozycję, ale za nastrój, jaki tworzy zdjęcie.

Jak robić dobre zdjęcia potraw?

Oczywiście, aby uzyskać zdjęcia dobrej jakości, ważne jest, aby posiadać lustrzankę cyfrową i dobry obiektyw, który pomoże oddać ostrość, kolory potraw i naczyń. Jeśli nie uda się uzyskać  wysokiej jakości zdjęcia potraw kulinarnych, można skontaktować się z profesjonalnym fotografem zajmującym się fotografią produktów i stylizmem kulinarnym, który wykona całą sesję prawidłowo. Ważne jest, aby używać cienia lub odbicia. To znacząco dodaje produktowi naturalności. Unikać efektu zawieszenia produktu w powietrzu. Cień lub odbicie sprawiają, że obraz jest bardziej realistyczny i daje poczucie przestrzeni. Co jest ważne podczas robienia dobrych zdjęć potraw.

Fotografowanie w naturalnym świetle

Jak robić dobre zdjęcia potraw
Jak robić dobre zdjęcia potraw

Sztuczne światło daje żółty odcień, którego trzeba się potem pozbyć w edytorach zdjęć. Nawet profesjonalni fotografowie żywności chętniej wybierają pomieszczenie ze światłem dziennym lub robią zdjęcia na zewnątrz. Dzięki temu jedzenie będzie wyglądać bardziej naturalnie i zachowa prawdziwe kolory na zdjęciu. Oświetlenie powinno być miękkie. Jeśli słońce jest zbyt ostre, przykryć je dyfuzorem, np. białą szmatką lub kartką papieru. Ważne jest, aby używać materiałów, które nie są zbyt grube, aby przepuszczały światło. Ścierkę lub papier można powiesić lub przykleić do okna, jeśli fotografowie odbywa się w pomieszczeniu. Chmury to ogromne rozpraszacze światła. Przy pochmurnej pogodzie światło jest miękkie, naczynia są równomiernie oświetlone. Można poszukać nie tylko najwygodniejszego miejsca, ale tego, które znajduje się bliżej okna. W domu można przystawić stół do okna, wykorzystać parapet, a nawet podłogę przy drzwiach na balkon.

Robienie zdjęć potraw ze światłem bocznym

To najłatwiejszy sposób na zrobienie dobrego zdjęcia, jedzenie będzie równomiernie oświetlone i nie będzie przed nim ostrych cieni. Podczas fotografowania okno powinno znajdować się po prawej lub lewej stronie. Zasada ta sprawdza się również w przypadku ujęć plenerowych – słońce powinno oświetlać jedzenie z boku. Robienie zdjęcia napojów przed słońcem, czyli podświetleniem, tworzy głęboki cień przed obiektem, który może zakłócać zdjęcie potrawy. Ta opcja jest odpowiednia dla shotów drinków, dzięki czemu można korzystnie wyeksponować ich kolor Trzeba unikać ostrych cieni, ponieważ sprawiają, że ważne szczegóły są zbyt ciemne.

Tło przy robieniu dobrych zdjęć potraw

Należy wybrać tło, które podkreśla danie. Odgrywa ono rolę drugorzędną, tworzy kontrast, ale nie kłóci się z nim i nie zwraca na siebie uwagi. Im bardziej złożony wygląd potrawy, tym prostsze powinno być tło – mniej szczegółów, spokojniejsza dekoracja. Warto użyć drewnianej deski, jako tła. Jej neutralny kolor pasuje do każdego jedzenia, a matowa konsystencja nie tworzy refleksów. Jeśli robi się zdjęcia w domu, należy wybrać powierzchnię, na której jedzenie będzie dobrze wyglądać. Pomoże to zaoszczędzić czas i zachowa spójność fotografii kulinarnej potraw. Można użyć stołu, tacy, aby służyła, jako tło.

Dopasowanie odcienia do robienia zdjęcia potraw

Często fotografowie mówią o kontraście, ale elementy tego samego koloru również tworzą harmonijną kombinację. Na przykład można zrobić zdjęcie wszystkich zielonych warzyw, których zamierza się użyć do sałatki, wyglądają harmonijnie i ogólnie łączą się w jeden zielony kadr, co łatwo można zauważyć w pstrokatym kanale sieci społecznościowych. Fioletowy i żółty, czerwony i zielony, niebieski i pomarańczowy, czarny i biały. Kontrast można dodać do samej potrawy i naczynia. Na przykład udekorować sałatkę z czerwonych pomidorów listkami bazylii.

Skrót perspektywiczny

Dobre ustawienie obiektów na zdjęciu zrobionym z góry, z boku lub pod kątem będzie się różnić. Trzeba zastanowić się nad daniem głównym: jego kształtem, wielkością, cechami i zdecydować, jak najlepiej je zaprezentować przed rozłożeniem pozostałych elementów. Jeśli światło w fotografii można nazwać królem, to właściwy kąt jest królową. Fotografia kulinarna potraw pod kątem jest ważne przy pokazaniu objętości, lub wysokości naczynia i jego widoku z góry.

Kompozycja – przestrzeganie zasady trójpodziału

Jeśli rozbije się kadr na trzy równe części w pionie i trzy w poziomie, to na przecięciu linii pojawią się punkty, na które osoba przede wszystkim zwraca uwagę, dlatego lepiej umieścić tutaj ważne przedmioty. Jeśli samodzielnie podaje się danie, trzeba ułożyć je na talerzu w nietypowy sposób. Jeśli fotografowane jest gotowe jedzenie w restauracji, warto pobawić się układaniem przedmiotów na stole. Jeśli chce się w najprostszy sposób wykonać harmonijne ujęcie, trzeba ułożyć obiekty równolegle do siebie. Taka kompozycja jest wygodna i przewidywalna dla oczu, dlatego przyciągnie uwagę na portalach społecznościowych. Układając przedmioty po przekątnej sprawi się, że kadr będzie dynamiczny. Można obrócić sztućce pod kątem, ustawić kilka talerzy lub szklanek w rzędzie po przekątnej lub użyć sztućców.

Aby zrobić dobre zdjęcia potraw trzeba być kreatywnym, użyć wszelkich technik wizualnych, aby jak najwięcej opowiedzieć o produkcie, pokazać go w różnych sytuacjach i odmianach, podać wszystkie niezbędne informacje, a jednocześnie uczynić go wyjątkowym, ciekawym i niepowtarzalnym.